Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ !!!

  

 
Είναι η συνταγή που φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα εδώ και πολλά χρόνια!
 
Υλικά:
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουταλάκια baking powder
  • 1 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ηλιέλαιο
  • 3/4 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1/4 κούπα κονιάκ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα μέλι
  • 3 κούπες νερό
Χτυπάμε στο μίξερ: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, πορτοκάλι χυμό και ξύσμα, κονιάκ, ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλο. Αν δεν έχετε μίξερ και με έναν αυγογδάρτη και λίγη υπομονή κάνετε δουλειά σας.
Ανακατεύουμε μόνα τους τα υλικά που είναι σε σκόνη: αλεύρι, σόδα, baking powder.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε με τα χέρια μας το μίγμα που είχαμε ανακατέψει στο μίξερ με τα υλικά που είναι σε σκόνη. Προσοχή, όχι μίξερ τώρα! Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, διαφορετικά τα μελομακάρονά μας θα γίνουν σκληρά!
Εγώ τα τσιμπάω με ένα πιρουνάκι ή τα πατάω λίγο στο τρίφτη για να κάνει σχεδιάκι τσαχπίνικο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί (ε μη τρίβουμε στο πλύσιμο μετά). Τσεκάρετε θερμοκρασία και χρόνο ψησίματος γιατί εγώ με το μάτι τα υπολογίζω συνήθως.
Έπειτα φτιάχνουμε το σιρόπι μας, βράζοντάς το για 5 λεπτά. Δοκιμάστε με ένα κουταλάκι να ρίξετε λίγο σε ένα πιατάκι για να δείτε αν έχει δέσει. Και φυσικά βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα, αφού έχουν κρυώσει όμως για να μη λασπώσουν. Το πόση ώρα θα τα αφήσετε στο σιρόπι έχει να κάνει με το πόσο μαλακά ή τραγανά τα θέλετε.  Γούστα είναι αυτά! ;)
 
Καλή επιτυχία!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου